Platform Opleider2025

Opleider2015

In 2016 lanceerden de Beroepsvereniging Opleiders mbo (BVMBO) en het Platform Bèta Techniek een nieuw initiatief: Opleider2025. Het doel: innovatieve docenten en instructeurs met elkaar laten brainstormen over het beroepsonderwijs van de toekomst en de rol daarin voor nieuwe leervormen waarin onderwijs en praktijk elkaar innig omarmen.  

Er verandert veel in het beroepsonderwijs. De scholen zoeken steeds meer de samenwerking met het bedrijfsleven of het werkveld. Samen experimenteren ze met nieuwe leervormen op het snijvlak van publiek en private partijen. Niet alleen omdat het moet – denk aan de verschillende beleidsmaatregelen – maar ook omdat het steeds duidelijker wordt dat de student gemotiveerd raakt als hij in echte beroepssituaties mag leren en werken.

Schat aan ervaringen
Er zijn al aardig wat projecten opgestart waarbij de school de praktijk ingaat of de praktijk de school binnenkomt. Platform Bèta Techniek (PBT) en de BVMBO zijn benieuwd naar de kennis en ervaringen van de docenten/instructeurs en de leermeesters: zij die dagelijks alle mooie ideeën over hybride leren in de praktijk moeten brengen. Wat werkt? Waar moet je op letten als je een samenwerking opstart? En wat zijn de fouten waarvan we kunnen leren? Er is weliswaar geen blauwdruk of een format, maar wel een schat aan ervaringen.

Reden voor de BVMBO en het Platform Bèta Techniek (dat een uitgebreid programma heeft op het gebied van publiek-private samenwerking: zie www.publiekprivaatsamenwerken.nl) om samen te werken in een project om deze kennis op te halen en toegankelijk te maken voor alle docenten die willen experimenteren met dit soort leervormen. De titel: Opleider2025.

De ‘Opleider2025’-bijeenkomsten

Het delen van kennis en ervaringen gebeurt dit op bijeenkomsten verspreid over het land. Bij elke ‘Opleider2025’-bijeenkomst wordt gekozen voor een locatie waar je als deelnemer aan de bijeenkomst echt iets extra’s krijgt: je kunt live een parel van co-creatie bewonderen en direct vragen stellen aan de mensen die deze co-creatie mogelijk maken (onderwijs en bedrijfsleven) en –als ze aanwezig zijn – de studenten die hier van profiteren. De middag wordt vastgelegd in beeld en schrift. De verslaglegging wordt opgenomen in deze website en een boekje.

Opleider2025 in schooljaar 2017-2018
Ook dit schooljaar houdt Opleider2025 diverse activiteiten waar je als docent/instructeur aan deel kunt nemen. We zijn op dit moment druk bezig met de planning. Check dus regelmatig deze site. Aanmelden kan steeds via deze link.

Oproep Opleider2025 -opleiderversie

Agenda Opleider2025

We zijn op dit moment druk bezig met de planning voor dit schooljaar. 

Verslagen van 'Opleider2025-bijeenkomsten & Parels van PPS