Platform Opleider2025

Opleider2015

In 2016 lanceerden de Beroepsvereniging Opleiders mbo (BVMBO) en het Platform Bèta Techniek een nieuw initiatief: Opleider2025. Het doel: innovatieve docenten en instructeurs met elkaar laten brainstormen over het beroepsonderwijs van de toekomst en de rol daarin voor nieuwe leervormen waarin onderwijs en praktijk elkaar innig omarmen.  

Er verandert veel in het beroepsonderwijs. De scholen zoeken steeds meer de samenwerking met het bedrijfsleven of het werkveld. Samen experimenteren ze met nieuwe leervormen op het snijvlak van publiek en private partijen. Niet alleen omdat het moet – denk aan de verschillende beleidsmaatregelen – maar ook omdat het steeds duidelijker wordt dat de student gemotiveerd raakt als hij in echte beroepssituaties mag leren en werken.

Schat aan ervaringen
Er zijn al aardig wat projecten opgestart waarbij de school de praktijk ingaat of de praktijk de school binnenkomt. Platform Bèta Techniek (PBT) en de BVMBO zijn benieuwd naar de kennis en ervaringen van de docenten/instructeurs en de leermeesters: zij die dagelijks alle mooie ideeën over hybride leren in de praktijk moeten brengen. Wat werkt? Waar moet je op letten als je een samenwerking opstart? En wat zijn de fouten waarvan we kunnen leren? Er is weliswaar geen blauwdruk of een format, maar wel een schat aan ervaringen.

Reden voor de BVMBO en het Platform Bèta Techniek (dat een uitgebreid programma heeft op het gebied van publiek-private samenwerking: zie www.publiekprivaatsamenwerken.nl) om samen te werken in een project om deze kennis op te halen en toegankelijk te maken voor alle docenten die willen experimenteren met dit soort leervormen. De titel: Opleider2025.

De ‘Opleider2025’-bijeenkomsten

Het delen van kennis en ervaringen gebeurde vanaf 2016 op bijeenkomsten verspreid over het land. Bij elke ‘Opleider2025’-bijeenkomst werd daarbij gekozen voor een locatie waar je als deelnemer aan de bijeenkomst echt iets extra’s krijgt: je kon er live een parel van co-creatie bewonderen en direct vragen stellen aan de mensen die deze co-creatie mogelijk maken (onderwijs en bedrijfsleven) en de studenten die hier van profiteren. Verslagen van enkele van deze bijeenkomsten kun je hieronder vinden.

Opleider2025 in schooljaar 2017-2018
Ook dit schooljaar houdt Opleider2025 diverse activiteiten waar je als docent/instructeur aan deel kunt nemen. Dat gebeurt in de vorm van Kennisateliers. Meer hierover lees je hiernaast. In de agenda zie je waar en wanneer er Kennisateliers zijn. Aanmelden kan steeds via deze link.

Agenda Opleider2025

De inschrijving voor de Kennisateliers is gesloten. Je kan wel je interesse kenbaar maken via deze aanmelding. Zet dan bij opmerkingen “interesse”. Bij een eventueel vervolg word je direct op de hoogte gebracht.

Verslagen van 'Opleider2025-bijeenkomsten & Parels van PPS