News & Events

Op dinsdag 11 december is de petitie “Laat rekenen in het mbo zo snel mogelijk meetellen, maar doe het wel zorgvuldig” aangeboden aan Kamercommissie Onderwijs van de Tweede Kamer in Den Haag, zie ook https://petities.nl/petitions/laat-rekenen-meetellen-in-het-mbo/edit?locale=nl

De petitie is door meer dan 270 rekendocenten ondertekend. Verder werd de petitie aangeboden door studentenorganisatie JOB en door docenten Nederlands en Engels die door de plannen van OCW de zak-slaagregeling van hun vak zien verzwaren. Ook het regionaal overleg van orthopedagogen in het mbo heeft de petitie ondersteund.

Op deze dag werd duidelijk dat het debat over de rekenplannen zou worden uitgesteld. De regeringspartijen willen eerst een schriftelijke reactie van de minister op de brief van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. In deze brief pleiten de wiskundeleraren voor onmiddellijke invoering van het door hen eerder dit jaar ontwikkelde alternatief voor rekenonderwijs in het voortgezet onderwijs. Kern van dit advies ‘Een nieuw perspectief voor rekenen in het voortgezet onderwijs’ is een integratie van het rekenen in het wiskundeonderwijs, zie ook https://nvvw.nl/2018/12/12/debat-alternatief-rekentoets-uitgesteld/ .

Tijdens het aanbieden van de petitie hebben wij erop aangedrongen om het mbo los te zien van het voortgezet onderwijs en het debat in ieder geval voor het mbo door te laten gaan. We wachten op een besluit hierover al sinds 2015, toen de zak-slaagregeling voor rekenen werd uitgesteld! Helaas is dat niet gelukt en werd het de debat definitief uitgesteld.

De BVMBO en het Platform Rekendocenten betreuren dat het debat is uitgesteld. Wel is toegezegd dat het debat binnen tien werkdagen opnieuw gepland wordt. Dat betekent dat pas na het kerstreces meer bekend wordt. Wat er dan van de plannen overblijft en of scholen nog voldoende tijd hebben om instellingsexamens rekenen met een zak-slaagregeling in te voeren, is nog maar de vraag!

Wordt begin januari 2019 vervolgd….

De aanbieders van de petitie “Laat rekenen zo snel mogelijk meetellen, maar doe het wel zorgvuldig“ van links naar rechts: Kooske Franken namens BVMBO/ Platform Rekendocenten, rekendocenten Johan van den Akker en Teun Hommersom, rekenpractor Jurriaan Steen en mbo student Lisanne den Hartog namens JOB.

Aanbieders van de petitie met de vaste Kamercommissie Onderwijs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.