News & Events

Bevorderen van een onderzoekscultuur in het mbo

Het ministerie van OCW stimuleert promotieonderzoek door docenten. Hiermee wordt een onderzoekscultuur in scholen bevorderd en tegelijkertijd wordt er zo gewerkt aan een kwaliteitsverbetering van het onderwijs. In het mbo bevindt deze onderzoekscultuur zich nog in een beginstadium. Daarom is de weg naar een promotie voor de docent vaak geen gebaand pad.

Impuls aan onderzoek in de school

Ruim een jaar lang werkte een groep mbo-docenten aan het voorbereiden van hun promotieonderzoek. Zij verdiepten zich in wat promotieonderzoek doen inhoudt, verkenden financieringsmogelijkheden, fristen hun onderzoeksvaardigheden op, formuleerden een onderzoeksvoorstel en gingen op zoek naar een promotor aan een universiteit. Op 14 maart was in Den Bosch de afrondende bijeenkomst van het pre-promotietraject. Samen met de bvmbo werd op feestelijke wijze afgesloten. De deelnemers hebben gedurende het traject veel geleerd over onderzoek doen, en tegelijkertijd een impuls gegeven aan onderzoeksactiviteiten in hun school. Dit gaan ze de komende tijd met veel gedrevenheid en enthousiasme voortzetten. We verwachten nog veel van ze te horen.

Deelnemers: Erica Wijnands (MBO Rijnland), Cor Nieuwenhuijse (RollOverEducatie), Martha Magee (ROC van Flevoland), Giel Kessels (Summa College), Christian de Kraker (Alfa-College), Susanne Smits (Summa College).

Initiatiefnemers

Het pre-promotietraject is ontwikkeld op initiatief van de beroepsvereniging opleiders in het mbo (bvmbo) met Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo), Lectoraat Beroepsonderwijs van Hogeschool Utrecht (HU) en de Open Universiteit (OU). Op 21 maart start de 2e ronde van het pre-promotietraject.

Meer weten?

Marjolein Held (voorzitter bvmbo): marjolein.held@bvmbo.nl
Patricia Brouwer (ecbo; projectleider): patricia.brouwer@ecbo.nl
Annoesjka Boersma (HU-Lectoraat Beroepsonderwijs): annoesjka.boersma@hu.nl

Of kijk op https://ecbo.nl/2017/11/29/promoveren-in-onderwijskundig-onderzoek-iets-voor-mij/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.