News & Events

De BVMBO betreurt het besluit van het kabinet om mbo-docenten en instructeurs geen voorrang te verlenen bij het testen op Corona. Wij vragen het kabinet dit besluit te heroverwegen. Wij roepen het kabinet op om in ieder geval de docenten/instructeurs die praktijkvakken geven en/of lesgeven bij niveau 1-2 voorrang te verlenen bij het testen. Zo kan het praktijkonderwijs, dat niet online verzorgd kan worden, en onderwijs aan korte opleidingen gewoon doorgaan. 

Binnen de beroepsgroep van opleiders (docenten en instructeurs) horen we verschillende geluiden. Er is begrip voor het feit dat, omdat een deel van het onderwijs al online georganiseerd wordt, het onderwijs makkelijk omgeschakeld kan worden als een docent of instructeur getest moet worden. Het onderwijs in het mbo is immers anders georganiseerd dan in het primair – en voortgezet onderwijs. Deze docenten zeggen: we kunnen dit wel aan, ook al vraagt dat veel van de creativiteit en aanpassingsvermogen van studenten en docenten. En er zijn groepen die meer voorrang nodig hebben bij het testen.

Een ander deel van de beroepsgroep maakt zich zorgen: zij zien studenten afhaken als ze nog meer thuis moeten zitten. Studenten snakken naar fysieke onderwijsbijeenkomsten. Een docent gaf aan dat ze nog nooit zulke hoge aanwezigheidscijfers hebben gehad bij de lessen op school. Als fysiek onderwijs niet door kan gaan door wachttijden bij testen dan voorzien deze docenten studievertraging en een toename van depressieve klachten bij mbo-studenten. Studievertraging omdat lessen moeilijk in te halen zijn en depressieve klachten omdat mbo-studenten zich eenzaam voelen zonder contact en een duidelijke structuur van de dag.

De BVMBO gaat dit onderwerp bij minister van Engelshoven onder de aandacht brengen en roept tevens het gehele kabinet op aan deze noodkreet uit de mbo-sector gehoor te geven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.