News & Events

Een innovatie succesvol maken is moeilijk.
Een innovatie om zeep helpen is simpel; zeg dat het niet lukt en je krijgt gelijk.

ja-en-poster_print_cocd_4-1

Een innovatie laten slagen is teamwork, leiderschap en is ook een kwestie van durven en aanpakken. Diezelfde innovatie laten stranden in een nutteloos project zonder richting en zonder opbrengst is een indivuduele ‘sport’. Het is makkelijk, goedkoop, saai en onprofessioneel. Wanneer je wilt dat een innovatie mislukt moet je zorgen dat je er niet in gelooft en moet je eens zien hoe vaak je dan je gelijk haalt… Een andere strategie om een verbetering te veranderen in werkdruk is aannemen dat er regels zijn die de verbetering tegen zullen houden.

Woensdag 6 april mocht ik deelnemen aan de pré-conferentie van de BVMBO op het congres van de CVI in Groningen. Het thema van deze pré-conferentie was de kwaliteit van het onderwijs. In 3 thema’s gingen docenten aan ronde tafels het gesprek aan.

pedagogische kwaliteit van de docent
kwaliteit van het onderwijsteam
kwaliteit van de beroepsgroep

????????????????????????????????????

Jet Bussemaker nam ook heel open en actief deel aan de verschillende gesprekken. Ik als mbo-docent ben erg blij met deze minister. Ze is erg toegankelijk en gaat in dialoog met docenten.
Tijden de gesprekken aan de tafels werd een beeld gevormd zoals de docenten kijken naar het thema. Vervolgens vond een terugkoppeling plaats.
De minister stelt: Laat je nooit afremmen door mensen die zeggen dat er een regel is die de ontwikkeling dwarsboomt. Laat je niet remmen, pak je ruimte en maak bewuste keuzes om de onderwijskwaliteit te verhogen.
Dit zijn bemoedigende woorden die ik graag ter harte neem! Voor mij was deze dialoog het hoogtepunt van het CVI-congres in Groningen.

 

Zoals jullie weten ben ik een positieve denker. Alles is mogelijk, en alle verbeteringen van mbo-onderwijs zijn goed en zijn leuk om in te participeren.
Ook zullen jullie weten dat ik hekel heb aan doomdenkers.
Gelukkig heb ik een netwerk gevonden van mensen die energierijk bezig zijn met het mbo-onderwijs verder professionaliseren; de BVMBO!

Een innovatie doorvoeren en het mbo-onderwijs verbeteren is een proces wat veel van een team vergt. Maar als het lukt is het ook een team-effort waar heel mbo trots om mag zijn!
Met de CarAcademy ontwikkelen we als team. In dit team wordt niet in mislukken gedacht, er wordt vanuit een visie gedacht.
Niet alleen het directe team van 6 topdocenten is belangrijk, ook de mensen om je heen, het netwerk en je collega’s.

Collega’s geven een sfeer en een cultuur aan de school. De cultuur wordt geprojecteerd tijdens onderwijsactiviteiten en wordt op studenten overgedragen. Daarom is een positieve insteek van collega’s belangrijk. Gelukkig zijn er super veel docenten die het mbo verder willen verbeteren.
Een teamleider moet je ruimte geven om jezelf en het onderwijs te ontwikkelen. Ook moet een teamleider aangeven wat je taak is. Welke verantwoordelijkheden zijn van het team, wat is het doel en welke middelen staan ter beschikking?
Binnen het netwerk van het team bedoel ik mensen die het team actief ondersteunen om de plannen te verwezenlijken. Denk aan onderwijskundigen, diensten en zeker ook mensen buiten de school zoals bedrijven, onderzoekers en vooral de beroepsvereniging.
Gelukkig krijg/pak ik veel kansen om dit netwerk tot stand te brengen.

car-academy-bannerAls team en als docenten pakken we onze professionele ruimte om het mbo-onderwijs verder te ontwikkelen. Wij gaan zorgen dat ons onderwijs nog beter, leuker en vooral effectiever wordt. Wij gaan studenten van Summa Automotive aan auto’s laten sleutelen. Wij gaan zorgen dat de studenten leren in een garage-omgeving. Wij gaan geen school beginnen, wij geven studenten de mogelijkheid om zich tot vakman of vakvrouw te ontwikkelen. Wij geven studenten de ruimte om een keuze te maken in toetsvorm. Wij gaan bedrijf betrekken, wij gaan een kweekvijver van monteurs worden voor de bedrijven. Wij staan voor: De beste student voor uw bedrijf!

Daarom ben ik trots op ons team, op Summa College, op de mensen om ons heen en op het mbo. Wij gaan er wat van maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.