News & Events

Door Ellen Wels, mbo-docent Nederlands en burgerschap

Blog 37 | Hun, hen en haan

Ook de mbo’s mogen weer van start, maar van klassikaal lesgeven komt het dit schooljaar niet meer. Mijn BBL-klassen zijn gesplitst in twee of drie groepjes die allemaal een paar uur op een dag naar school komen. Ik maak een planning met de studenten die nog een achterstand hebben in de hoop dat die nog voor het begin van het nieuwe schooljaar weggewerkt kan worden.

Alle niveaus en leerjaren zitten door elkaar. Iedereen is met iets anders bezig. Een van de jongens werkt aan de burgerschapsopdracht “Wetten en regels bij het uitgaan”.

‘Nou mevrouw, we zaten afgelopen weekend gewoon met tien vrienden hutjemutje op elkaar in de kroeg, hoor. Ze vroegen ons wel of we uit één huishouden kwamen. We zeiden gewoon ja en toen was het goed. Dus ze houden zich niet echt aan de regels.’

‘Nou ja, jullie dus kennelijk ook niet.’

De rest van de groep begint zich ermee te bemoeien en binnen no time volgt het ene stoere kroegverhaal na het andere.

‘O, mevrouw, ik heb echt zin in de zomervakantie. Lekker op een terrasje zitten…’

‘Nou, ga dan maar snel weer aan het werk, anders zit dat er niet in voor jou.’

‘Maar dit gaat toch over burgerschap?’

‘Klopt, maar gebruik burgerschap niet als excuus om niet aan de slag te hoeven gaan met dingen die je al af had moeten hebben.’

‘Ik moet zo weg, mevrouw. Ik heb examen in het andere gebouw.’

‘Ja, welk examen moest jij ook alweer nog doen?’

‘Nederlands.’

‘Ja, dat begrijp ik, maar welk examen? Lezen en luisteren, schrijven of spreken en gesprekken?’

‘O, dat weet ik niet.’

‘Dus je gaat naar een examen en je weet niet naar welk examen?’ vraag ik in de hoop dat ik het verkeerd heb verstaan.

‘Nee, dat weet ik niet, maar dat staat vast nog wel ergens in mijn telefoon.’

Hem succes wensen, is het enige wat ik op dit moment nog voor hem kan doen.

Iemand anders ploetert zich door het onlineprogramma Nederlands. 

‘Ik snap echt niks van dat “hun, hen en ze”.’

Begrijpelijk. Daar hoor ik zelfs de meest vooraanstaande personen, inclusief onze minister-president, regelmatig mee de fout ingaan. “Hun hebben” in plaats van “zij hebben” wordt door de meeste mensen (nog) wel als fout gezien, maar het zou me niks verbazen als “hen” binnenkort wel officieel “hun” wordt.

Ik neem de theorie nog een keer met hem door en check daarna of hij het nu begrepen heeft.

‘Wanneer gebruik je dus “hun”?’

‘Bij bezit, bijvoorbeeld “hun fiets”.’

‘Ja, goed. En wanneer nog meer?’

Hij denkt even diep na.

‘O, ik weet het weer. “Ik gaf hun mijn nummer”, bijvoorbeeld.’

‘Prima! En wanneer gebruik je “hen”?’

‘Als het om een vrouwtjeskip gaat’

Meer blogs lezen?

De blogbundel ‘Hoe was het op school?’ vertelt het verhaal van, wat uiteindelijk bleek, een wel heel bijzonder schooljaar. Alle ingrediënten komen aan bod: leerlingen, lessen, toetsen, collega’s, studiedagen, open dag, examinering, alledaagse dingen en actuele onderwerpen, waaronder natuurlijk corona.

‘Hoe was het op school?’ is hilarisch, tenenkrommend, ontroerend en voor velen zeer herkenbaar.

‘Hoe was het op school?’ (135 pagina’s, ISBN: 9789464055399) is gepubliceerd via Brave New Books en bij elke (online) boekwinkel verkrijgbaar. Prijs €15,95.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.