News & Events
Managers overbruggen problemen op weg naar Opleider2025
- 6 april 2017
- Posted by: Olaf van Tilburg
- Category: Opleider2025 Platforms

Op 5 april vond een Opleider2025-workshop plaats, waarin niet docenten en instructeurs, maar bestuurders en managers van opleidingsinstellingen de mbo-opleider van de toekomst onder de loep namen. Kijken met de bril van leidinggevenden leverde veel nieuwe ideeën en doelen op.
Uit eerdere workshops met docenten kwam naar voren welke kwaliteiten en vaardigheden een docent volgens hen in de toekomst moet bezitten. Op basis van die input is een profiel opgesteld[zie kader onderaan deze tekst].Pieter Moerman (Platform Bèta Techniek) begeleidt de workshop: ‘Docenten zijn bezig met een zoektocht naar hoe ze de toekomst kunnen gaan vormgeven. Uit het opgestelde profiel komen onder andere naar voren dat de Opleider2025 buiten de lijntjes durft te kleuren en een nieuwsgierige, open houding heeft. Hij denkt niet in uren, maar in mogelijkheden en is naast docent vooral ook adviseur voor studenten, een coach.’
Uitdaging zit in uitgangspositie
De eerste reacties uit de zaal zijn positief: ‘Dat is een mooie advertentietekst!’. Maar al snel worden de aanwezigen kritischer: ‘Hier voldoet niemand aan op dit moment. Ik vraag me zelfs af of al deze kwalificaties in één persoon kunnen samenkomen.’ Dit is een opmerking om dieper op in te gaan. Want als we naar dit ideale profiel toe willen werken, welke kloven moeten we dan overbruggen? In groepjes van drie gaan de deelnemers aan de slag om deze vraag te beantwoorden. Elk groepje plakt twee post-its op de flipchart met daarop de volgens hen grootste kloof. Eigenlijk zijn alle deelnemers erg eensgezind: de grootste uitdaging zit in de uitgangspositie.
Loslaten en lef tonen
Teams en docenten werken nu volgens een vast stramien, een curriculum. Als we willen bereiken dat zij meer buiten de lijntjes gaan kleuren en creatiever worden, zal die uitgangspositie moeten veranderen. En om dit te realiseren moet de manager mee veranderen, want hij heeft in het geheel een voorbeeldfunctie: ‘Teams moeten eigenaar worden van innovatie en zelf initiatief tonen. Managers kunnen dit faciliteren en stimuleren door de docenten meer vrijheid te geven en hen ook het vertrouwen te geven dat daarvoor nodig is.’ Bovendien kan voor specialistische kennis gewerkt worden met zzp’ers: ‘Haal de mensen uit het werkveld de organisatie in. Niet permanent, maar op zzp-basis. In 10 weken kan een specialist de studenten zoveel specifieke kennis meegeven. Dergelijke constructies kunnen enorm waardevol worden binnen de opleiding.’
Hiervoor is vanuit de managers wel lef nodig, dat beseffen ze. Want om kaders te verleggen is ondernemerschap nodig, en dit mist nog binnen instellingen. Dit begint bij de manager, daar zijn de aanwezigen het over eens. Gezien het grote aantal managers bij deze bijeenkomst, is vandaag wellicht de eerste stap in de goede richting gezet.
Geef een reactie Reactie annuleren
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.