Platform Opleider 2025

Ontwerpatelier

‘BOUWEN AAN HET BEROEPSONDERWIJS

VAN MORGEN’

 

Publiek-privaat samenwerken is hét thema van het middelbaar beroepsonderwijs: hybride onderwijs, praktijkroutes, leerafdelingen etc. zijn projecten waar intensief samengewerkt wordt tussen onderwijs en praktijk. Vele mbo-scholen slaan de handen ineen met het regionale bedrijfsleven om beroepsgericht onderwijs aan te bieden. Het mooie van deze innovatie is dat de school en de praktijk gelijk kunnen reageren op veranderingen in het beroep en de arbeidsmarkt. Bovendien leert de student zo optimaal de praktijkkennis verwerven. 

Het Ontwerpatelier.
In dit Ontwerpatelier ga je aan de slag met jouw ontwerpvraag voor beroepsgericht onderwijs waarin onderwijs en praktijk samenwerken. Je krijgt relevante, actuele onderzoeks- en praktijkkennis aangereikt over deze thematiek en, samen met andere collega’s, werk je aan mogelijke oplossingen van jouw vraagstuk. Voorbeelden van ontwerpvragen zijn: 

  • Hoe voer ik een goede dialoog met bedrijven in de regio over de actualiteit van de leerinhoud van de opleiding?
  • Hoe ontwerp ik een leeromgeving in samenwerking met de praktijk?
  • Hoe geef ik mijn onderwijs vorm in samenwerking met de praktijk?
  • Hoe kom ik in contact met de bedrijven en hoe onderhoud ik dit contact structureel?

Programma.
Het Ontwerpatelier bestaat uit twee bijeenkomsten van een dagdeel (ochtend of middag). Bij aanmelding omschrijf je kort en bondig je ontwerpvraag door een aantal vragen te beantwoorden. 

Het programma van de eerste bijeenkomst bestaat uit een introductie op de thematiek ‘responsief onderwijs’, een rondleiding op de locatie en het nader definiëren van je ontwerpvraag. Je krijgt een opdracht mee voor de volgende bijeenkomst. Tijdens de tweede bijeenkomst worden de opdrachten besproken, krijg je wetenschappelijke kennis aangereikt die je ontwerpvraag verder brengen en kun je in gesprek met een ervaringsdeskundige van een publiek-private samenwerking en met een medewerker het ministerie van OCW (onder voorbehoud). 

Het programma wordt begeleid door Jose Hermanussen en/of Hester Smulders van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo).

Deelname
Dit Ontwerpatelier is bedoeld voor docenten, instructeurs en praktijkbegeleiders werkzaam in publiek-private samenwerkingen (zoals hybride leeromgevingen, leerroutes en praktijkroutes) en de voortrekkers die deze leeromgevingen/- trajecten moeten inrichten. 

Tijd en plaats
Donderdag 3 oktober en donderdag 21 november 2019 van 13.00 – 17.00 uur

Deltion College, Mozartlaan 15, 8301 AA Zwolle

Kosten en aanmelden
Kosten voor deelname is 200 euro per persoon. Er zijn maximaal 15 plaatsen beschikbaar. Klik hier om aan te melden. Voor meer informatie kan je via de mail contact opnemen met Anniek van Anraad.

Verslagen van 'Opleider2025-bijeenkomsten & Parels van PPS