News & Events

23-03-2016 – Professionalisering in het onderwijs is een continu proces: dat was één van de lessen van de bijeenkomst Professionalisering in het mbo op 16 maart, georganiseerd door de MBO Raad. Ongeveer 100 HR-professionals, bestuurders en verantwoordelijken voor professionaliseringstrajecten van 46 verschillende mbo-scholen kwamen hiervoor samen in Hotel De Nieuwe Wereld van Vakschool RijnIJssel in Wageningen. De bijeenkomst stond in het teken van activiteiten rondom het Bestuursakkoord Professionalisering 2011 – 2015. De aanwezigen keken aan de hand van de resultaten van de afgelopen jaren ook samen naar de toekomst.

José Faber (MBO Raad) overhandigt aan Bas Derks (OCW) de bundel over professionalisering In gesprek met dagvoorzitter Marceline Schopman openden José Faber (MBO Raad) en Bas Derks (Ministerie van OCW) de bijeenkomst. Zij gaven een toelichting op de aanleiding en de doelstelling van de bijeenkomst. Het programma bood scholen inspiratie en nieuwe kennis om zelf mee aan de slag te gaan.

Professionele ruimte in theorie en praktijk
Yvonne Dijkman (MBO Raad) en Giel Kessels (Summa College / BV MBO) vertelden over professionele ruimte in het mbo. Dijkman nam de zaal mee in het theoretisch en beleidsmatig kader van onder andere de WOR, cao mbo en het Professioneel Statuut. Kessels maakte de vertaling naar de praktijk. Hij beschreef de professionele ruimte die hij en zijn team ervaren bij het opzetten van de Car Academy. Kessels gaf aan hoe vertrouwen van de teamleider en verantwoordelijkheidsgevoel bij docenten in het team elkaar positief versterken. Uit de afsluitende quiz met de zaal bleek dat het nog niet altijd zo gemakkelijk te bepalen is welke verantwoordelijkheid nu bij wie ligt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.