News & Events

Het Kennispunt MBO Burgerschap organiseert in het voorjaar inspirerende themabijeenkomsten over het onderwerp Vrijheden, samen met verschillende musea verspreid over het land. Mbo-docenten van alle opleidingen zijn welkom. Doel van de bijeenkomsten: vanuit een ander perspectief naar het (burgerschaps)onderwijs kijken, inspiratie opdoen en ervaren: luisteren, rondkijken en ondergaan. 

Vanwege de viering van 75 jaar vrijheid is er dit jaar veel aandacht voor het thema vrijheid in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Maar in deze bijeenkomsten maken we nadrukkelijk de koppeling met het heden: wat betekent vrijheid in het hier en nu? Hoe kun je daar met studenten het gesprek over aangaan?

Het programma van de bijeenkomsten wordt zoveel mogelijk regionaal ingestoken en bestaat uit een inleiding verzorgd door een inspirerende spreker, een of meer te volgen workshops en (in de meeste gevallen) een rondleiding verzorgd door het museum zelf. 

 Een van de workshops is gebaseerd op het boek ‘Ondergedoken als Anne Frank’. Marcel Prins (documentairemaker) en Henk Steenhuis (journalist) behandelen het thema vrijheid aan de hand van verhalen uit dit boek.

Vrijheid is een onderwerp dat niet alleen tijdens de lessen burgerschap besproken wordt. Ook docenten beroepsgerichte vakken kunnen dit in hun lessen integreren omdat het past binnen de context van de toekomstige beroepsuitoefening van studenten. Bij het vak Nederlands kunnen studenten (delen van) het boek lezen en bespreken. Het boek is ook beschikbaar als luister- en e-boek.

Voor de volgende vier themabijeenkomsten kan je je aanmelden. Schrijf jezelf en jouw collega’s zo snel mogelijk in, want er is maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers.

Datum Plaats  Programma en Aanmelden
5 maart 2020 Groesbeek met Vrijheidsmuseum Programma en aanmelden
18 maart 2020 Amsterdam met Joods Cultureel Kwartier Programma en aanmelden
20 maart 2020 Venlo met Limburgs Museum Programma en aanmelden
31 maart 2020 Utrecht met Utrechts Archief Programma en aanmelden

Er volgen nog meer themabijeenkomsten.

Er wordt regelmatig een update gegeven op de website Kennispunt MBO Burgerschap

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op met het Kennispunt Burgerschap burgerschap@mboraad.nl 

Graag tot ziens op een van de themabijeenkomsten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.