Platform Collegiaal Leren

Aan de slag met collegiaal leren!

Dat collegiaal leren zinvol is, daar hoeven de meeste docenten niet van overtuigd te worden. Echter gebeurt het nog te weinig of het gebeurt ad hoc, incidenteel en is het geen teamaangelegenheid. Om teams een stuk op weg te helpen en meer structuur te geven aan collegiaal leren is dit platform opgericht. Hier vind je tools, voorbeelden en inspiratie om binnen je eigen team met collegiaal leren aan de slag te gaan!

De BVMBO moedigt docenten aan tot het vormen van professionele leergemeenschappen; een vorm van collegiaal leren. Daarnaast denkt de BVMBO mee met het NCP EQAVET hoe collegiaal leren in het mbo te versterken. Collegiaal leren is samen met collega’s aan de slag gaan om te reflecteren op jouw eigen onderwijspraktijk en daardoor een leerproces op gang te brengen. Het doel van collegiaal leren is het verbeteren van de onderwijspraktijk. 

Het gaat bij collegiaal leren niet om het geven van een beoordeling , maar om het samen leren van en met elkaar. Collegiaal leren is en vorm van informeel leren. Je leert met gelijken (peers) op de werkvloer . het leren ontstaat vaak vanuit een leervraag, iets waar je tegen aan loopt tijdens je lesgeven. Collegiaal leren is een effectieve, laagdrempelige en leuke manier om samen met jouw collega’s het onderwijs weer een stukje  mooier te maken

Wanneer je over collegiaal leren in gesprek wilt en/ of hulp nodig hebt bij het aan de slag gaan met collegiaal leren kun je contact met ons opnemen. Wij hebben alle drie ervaring met verschillende vormen van collegiaal leren in de praktijk!

Workshop aan de slag met collegiaal leren! 

Met enige regelmaat organiseert de BVMBO met NCP EQAVET workshops, o.a. op het gebied van Collegiaal leren. In de workshop Collegiaal leren leert u o.a. tools kennen, die u direct kunt toepassen in uw team. Aan het einde van de workshop heeft u een actieplan klaar om collegiaal leren op te pakken in uw team. Belangstelling om een dergelijke workshop bij uw roc te organiseren? Neem dan contact op!