Nieuwsbericht

Een ban op de mobiele telefoon in het mbo?

Best wel benieuwd hoe vaak een docent studenten gedurende één lesuur moet aanspreken op het ongeoorlooft gebruik van de telefoon.

Profielfoto van Andries Knol
23 april 2024 | 1 minuut lezen

De MBO Raad kwam gisteren vrij onverwacht met het idee om mobiele telefoons vaker uit het klaslokaal te weren. Studenten zouden gebaat zijn bij een strenger beleid, ongeveer zoals dat sinds januari ook op middelbare scholen gevoerd wordt. Hier geldt een “nee tenzij” beleid.

Een enquete van de vakbond AOb liet zien dat 57% van de docenten in het mbo voor een mobieltjes verbod is. Bij een “nee tenzij” beleid, is dat percentage misschien wel een stuk hoger.

Job MBO is kritisch op het plan, omdat het de gelijkstelling van het mbo aan het Hoger Onderwijs schaadt, maar juist vanuit het Hoger Onderwijs klinken geluiden om ook daar het mobieltje te weren.

Het feit dat hbo- en wo-studenten doorgaans ouder zijn dan mbo'ers, hoeft niet te zeggen dat ze de verleidingen van hun mobieltje beter kunnen weerstaan. Ze zijn nog niet helemaal volwassen, ook hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. En als de campus rookvrij kan, waarom dan niet ook smartphonevrij, zo klinkt het.

Als docent Bewegingsonderwijs was in mijn lessen de mobiele telefoon nooit een issue. Maar het afgelopen jaar merk ik dat steeds meer studenten, de telefoon in de zak van hun trainingsbroek houden tijdens de les en dat deze bij elk moment dat de les even stilligt tevoorschijn komt. En dus moet de telefoon voortaan met de waardevolle spullen vooraf ingeleverd worden.

In mijn lessen is het dus redelijk eenvoudig op te lossen, maar er zijn natuurlijk voorbeelden te over waar dat een stuk lastiger is. Best wel benieuwd hoe vaak een docent studenten gedurende één lesuur moet aanspreken op het ongeoorlooft gebruik van de telefoon.

Het mobieltje de les uit zal, zo vermoed ik, veel docenten als muziek in de oren klinken. Logistiek wordt het nog wel een enorme klus gezien de two step verification en de enorme diversiteit aan instellingen, scholen en locaties.

Mooi dat de discussie is aangeslingerd, kijken waar het toe gaat leiden.