Nieuwsbericht

Inclusief studeren met onbelemmerdstuderen.nl

Onbelemmerdstuderen.nl is vernieuwd!; een waardevolle bron voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben voor, tijdens en na hun studie.

Profielfoto van Franka van de Wijdeven
24 april 2024 | 2 minuten lezen

Via onbelemmerdstuderen.nl vinden studenten met een ondersteuningsbehoefte informatie over voorzieningen, hulpmiddelen en wet- en regelgeving die hen kunnen helpen. Onbelemmerdstuderen.nl slaat de brug tussen een belemmering/diagnose en de hiervoor beschikbare voorzieningen.

Onbelemmerdstuderen.nl: voor de student

Onbelemmerdstuderen.nl is ontworpen om studenten in het mbo en het hbo/wo te ondersteunen die te maken hebben met fysieke, mentale of andere uitdagingen. De portal is rijk aan actuele informatie die gericht is op het verbeteren van de studieomgeving en ervaring van deze studenten.

Enkele voorbeelden van ondersteuning die aangeboden wordt:

  • Financiële steun: mogelijkheden voor diegenen die vanwege hun beperking niet kunnen bijverdienen naast de studie. 
  • Informatie over wet- en regelgeving: verwijzingen naar relevante wetten en regels die ondersteuning bieden aan studenten met een ondersteuningsbehoefte.
  • Zelftest: studenten krijgen hiermee inzicht in welke aanpassingen en voorzieningen het meest passend zijn.
  • Navigatiehulp ‘vind jouw school’: directe links naar specifieke schoolinformatie waardoor studenten snel de benodigde informatie kunnen vinden.
  • Organisaties voor begeleiding buiten de school: doorverwijzingen naar externe organisaties die gespecialiseerd zijn in het bieden van ondersteuning.
  • Mogelijkheden voor hulpmiddelen: informatie over beschikbare voorzieningen die het studeren vergemakkelijken.
  • Tips voor veelvoorkomende belemmeringen: adviezen om om te gaan met uitdagingen zoals energietekort, concentratieproblemen, studievertraging of bijvoorbeeld het volgen van lessen of stage lopen.
  • Tips voor vervoer en huisvesting.

De websites voor het mbo en hbo/wo zijn eerder tot stand gekomen in samenwerking met o.a. de jongerenorganisaties: Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), JongPIT en JOBmbo. Op onbelemmerdstuderen.nl komt alles samen en worden de laatste updates inzichtelijk gemaakt.

Onbelemmerdstuderen.nl: voor de school   

De portal helpt scholen om hun informatie over voorzieningen en ondersteuningsregelingen duidelijk te communiceren. Met het prominent vermelden van onbelemmerdstuderen.nl op de schoolwebsite vergroot je de vindbaarheid van belangrijke informatie. Daarmee draag je bij aan een inclusieve onderwijsgemeenschap.

Informatiematerialen voor bewustwording

Er zijn diverse informatiematerialen beschikbaar die je kunt bestellen om de bekendheid van de portal onder je studenten te vergroten. Recentelijk is ook een routekaart ontwikkeld voor studenten die de overstap maken naar het mbo of hbo/wo; een wegwijzer die hen helpt bij hun studiekeuze en aanmeldingsproces. Binnenkort zullen er aanvullende routekaarten voor de doorstroom in het (vervolg)onderwijs en de uitstroom naar de arbeidsmarkt beschikbaar komen, boordevol tips en verwijzingen naar onbelemmerdstuderen.nl. Je kunt deze materialen kosteloos aanvragen via algemeen@ecio.nl.