Nieuwsbericht

Stagematching werkt!!!

Profielfoto van MBO Connect Redactie
13 februari 2024 | 2 minuten lezen

Het Stagepact MBO is een jaar oud. Mbo-scholen, vakbonden, de BVMBO, OCW, VNO, S-BB en leerbedrijven spraken onder meer af om stagediscriminatie uit te bannen en stagevergoedingen te regelen. Blind koppelen werkt goed, bleek gisteren bij een werkbezoek in Weurt.

De veiligheidsschoenen moeten aan bij Mark Huisman Logistics in Weurt. Iemand zegt iets over 'happy socks'. Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf schiet in de lach. Net als de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof naast hem, die doorgaat met veters strikken.
De twee hebben zelf nooit één dag stage gelopen in hun leven, hebben ze net opgebiecht boven hun broodtrommel in de kantine.

Dijkgraaf en Vonhof komen deze maandag 'stagelopen' bij het logistieke bedrijf van Mark Huisman. Die heeft sinds de start van zijn onderneming in 2008 altijd gráág stagiaires van ROC Nijmegen, zegt hij.

Deze maand bestaat het landelijke Stagepact MBO 2023-2027 een jaar. Met een middag aan de hand van twee mbo-stagiaires van de opleiding logistiek medewerker van ROC Nijmegen, willen Dijkgraaf en Vonhof aandacht vragen voor deze mijlpaal.

In het stagepact hebben de mbo-scholen en de 250.000 erkende leerbedrijven afspraken gemaakt om samen vier zaken te regelen: stagediscriminatie uitbannen, betere stagebegeleiding, meer stageplaatsen en stagevergoeding.

Voor de uitvoering van het pact staat vier jaar, maar wat gebeurt als de nieuwe regering aantreedt? Komt goed, zegt minister Dijkgraaf. ,,De afspraken zijn stevig neergezet. Alle partijen zijn doordrongen van het belang. Mbo's moeten op een goede manier kunnen leren in de praktijk. Dat is essentieel."

Al jaren bleek uit onderzoeken dat studenten met een buitenlandse achternaam aanzienlijk vaker moeten solliciteren om een stageplek te krijgen dan studenten die Willemsen of Jansen heten.
Daarom zijn afgelopen jaar steeds meer mbo-scholen gaan experimenten met 'stage-matching', waarbij de school leerlingen koppelt aan een bedrijf, in plaats van studenten zelf te laten solliciteren.

,,ROC Nijmegen is landelijk een voorloper hiermee", zegt Tania Mercer, projectleider stagepact en aanpak stagediscriminatie van ROC Nijmegen. Het regent aanvragen van scholen en bedrijven die een presentatie over stage-matching willen, vertelt ze tevreden. Studenten van ROC Nijmegen krijgen volgens Mercer voordat ze op stage gaan les over wat discriminatie is - 'Ní­ét een standje als je te laat komt' - en hoe je sociale onveiligheid op de werkvloer herkent.

Stagiair Rick Maters (17) werd 'blind' gekoppeld aan Huisman Logistics. Hij was erg blij met die plek, vertelt hij. Het scheelde een hoop 'gedoe en stress' en school had goed naar zijn wensen gekeken. Ook directeur Huisman vindt het uitstekend om stagiairs toegewezen te krijgen: ,,Zo krijg je misschien toch andere studenten dan anders binnen."
 

NvdR: Natuurlijk werkt Stagematching goed. Jammer dat er slechts op kleine schaal geëxpirimenteerd wordt!