Nieuwsbericht

Fijne Vakantie BVMBO-ers !!!

Profielfoto van Andries Knol
21 juli 2023 | 2 minuten lezen

En dan zit het schooljaar er echt voor iedereen op. Vandaag is ook voor de regio noord de vakantie begonnen en sluiten we met de BVMBO een zeer druk, maar ook een zeer productief schooljaar af.

We mogen inmiddels over vrijwel alles meepraten en dat levert heel vaak mooie resultaten op. Niet altijd natuurlijk en vaak willen we meer, maar de invloed van de BVMBO is groot en daar is de kwaliteit van ons onderwijs enorm bij gebaat.

We hebben de werkagenda mbo afgesloten met daarin veel ruimte en gelden voor professionalisering voor docenten en aandacht voor de basisvaardigheden en bevoegdheden. Op dat laatste punt zijn we het vaak niet eens met de MBO Raad, maar toch zien we ook daar steeds meer beweging ontstaan. Ook zijn in de werkagenda gelden vrijgemaakt voor (veel) meer docenten in LC. Hierbij is een grote rol toegekend aan de OR-en, die hierover instemmingsrecht hebben gekregen. Neem eventueel contact met jouw OR als je hier vragen of ideeën over hebt.

Andere grote successen zijn het Stagepact, de Teacher in the Lead leergang, de opgenomen Tjipcast en de verkiezing van het mbo onderwijsteam van het jaar. Helaas zijn we gestopt met de werkagenda voor het funderend onderwijs. Hoewel deze het funderend onderwijs betreft, is het mbo wel degelijk direct en indirect betrokken bij deze werkagenda. Zie ook https://www.bvmbo.nl/nieuws/849-bvmbo-stapt-uit-werkagenda-samen-voor-het-beste-onderwijs

We zijn druk met het Comenius netwerk en de onderwijspremie en hoe we hier een grotere rol in kunnen spelen. Ook zijn we betrokken bij MBO 2030 en het Interdepartementaal Beleidsoverleg 2040 en willen we starten met BVMBO Masterclasses. Voor komend schooljaar staat daarnaast het beroepsbeeld op de agenda met gerelateerd hieraan bevoegdheden en bekwaamheidseisen voor docenten en instructeurs. Allemaal belangrijke dossiers. Ook sluiten we met twee docenten Nederlands vanuit de BVMBO aan bij de expertgroep Nederlands, die een advies zal uitbrengen over 'de herijking referentiekader Nederlandse taal mbo'.

Over advies gesproken, …het burgerschapsadvies. Dit heeft voor veel beroering gezorgd in het mbo onderwijsveld. Dat is mooi, want als het om burgerschapsonderwijs in het mbo gaat, valt er nog wel wat te winnen. https://www.bvmbo.nl/nieuws/876-basisvaardigheden-en-burgerschap

En dat brengt me meteen bij een belangrijke SAVE THE DATE.

‚Äč

Op donderdag 14 december, vanaf 13.00 uur in Amersfoort, de BVMBO dag! Met dagvoorzitter Pieter Baay (praktijkinnovatie in het mbo en lid van de expertgroep burgerschapsonderwijs in het mbo) en Joep van Deudekom (NUHR en de Kwis). Vanzelfsprekend hopen we je dan te zien. Hou onze site in de gaten voor aanmelding.

 

Voor nu wens ik je een heerlijke vakantie en zie ik je graag op 14 december op onze BVMBO dag, of natuurlijk al eerder en elders.