Nieuwsbericht

Dien jouw vraagstuk in voor de eerste ronde van de Vliegende Brigade

Profielfoto van Suzanne Hardeman
(onbekend)
13 maart 2023 | 2 minuten lezen

Het is mogelijk om jouw vraagstuk in te dienen voor ronde 1 van de Vliegende Brigade! Studentenwelzijn en in-, door- en uitstroom zijn dé thema’s waarvoor in het mbo, hbo en wo op dit moment veel aandacht is. Dat leidt soms tot lastige vragen waarop onderwijsprofessionals niet gelijk een antwoord hebben. Om hen daarbij te helpen, staat de Vliegende Brigade klaar: een groep onderzoekers met expertise op deze thema’s. Kosteloos helpt de Vliegende Brigade onderwijsinstellingen bij het uitdiepen van hun vraagstuk, reikt antwoorden aan op basis van literatuuronderzoek én helpt bij het maken van een vliegende start om inzichten toe te passen in de praktijk. Wil jij tussen april en juli met jouw team of afdeling met een prangende vraag aan de slag? Dien snel en uiterlijk 24 maart jouw vraag in via www.ecbo.nl/vliegendebrigade.

Wat kun je van de Vliegende Brigade verwachten?

In de eerste ronde van de Vliegende Brigade gaan we met drie vraagstukken aan de slag. Als je vraagstuk wordt uitgekozen, doorlopen we de volgende stappen:

Check-in
We nemen je vraag door, willen weten of je hierover zelf al documentatie hebt en nemen met je door hoe het proces er verder uit ziet. Snel daarna plannen we samen met jou en je collega’s twee bijeenkomsten: de boarding en de Vliegende Start.

Boarding
Voor de boarding komt de Vliegende Brigade naar jullie toe. Deze bijeenkomst staat in het teken van vraagarticulatie. Samen diepen we de vraag uit. Daarbij gebruiken we creatieve werkvormen en methodieken uit de design thinking. Na de bijeenkomst hebben wij de vraag goed in beeld.

Onderzoeksvlucht
We doen literatuuronderzoek in wetenschappelijke databases. Mogelijk bevragen we experts uit onze netwerken. We brengen alle inzichten bij elkaar en komen zo tot een antwoord op de vraag. De inzichten verwerken we in een rapportage, een factsheet en een werkvorm die helpt om inzichten te borgen in de praktijk.

Vliegende Start
De gevonden antwoorden presenteren we tijdens de Vliegende Start. Samen met jullie doorgronden we het antwoord en faciliteren we een goede start zodat jullie na deze bijeenkomst zelf aan de slag kunnen om inzichten toe te passen in de praktijk.

De antwoorden op de vragen en alle producten delen we op Onderwijskennis.nl, zodat de uitkomsten ook andere onderwijsprofessionals kunnen inspireren. Deelname aan de Vliegende Brigade is kosteloos. De Vliegende Brigade is een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) met middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs, gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De uitvoering is in handen van ECBO.

Dien uiterlijk 24 maart jouw vraag in voor ronde 1

Het indienen van vragen voor de eerste ronde kan via www.ecbo.nl/vliegendebrigade. Daar vind je alle informatie rondom het indienen, waaronder een overzicht van waar de brigade op let bij het uitkiezen van de vragen.